Znamenite ulice v Ljubljani

Ljubljana je turistično mesto, ki vsako leto privablja številne turiste iz vseh koncev sveta. Tuje turiste privlačijo gostoljubnost domačinov, nastanitve (hostel, penzion, sobe in , dogodki in predvsem znamenitosti (Ljubljanski grad, Prešernov trg,…). Število turistov vsako leto narašča. V letu 2012 je Ljubljano obiskalo okoli pol milijona turistov.
Ljubljana je lahko zanimiva tudi za slovenske državljane. Sprehod po znanih ljubljanskih ulicah ponuja zanimiva doživetja z ogledi stavb in drugih znamenitosti. Najbolj znane ljubljanske ulice so:
– Čopova ulica,
– Miklošičeva cesta,
– Trubarjeva cesta,
– Vegova ulica in
– Gosposka ulica.
Čopova ulica je ena najbolj znanih trgovskih ulic v Ljubljani. Ulica je namenjena samo pešcem. Največja palača ob njej je Mestna hranilnica iz 1903. Ulica se prične ob Slovenski cesti in vodi do Prešernovega trga.
Miklošičeva cesta je ulica številnih secesijskih stavb. Prva stavba na spodnjem delu je Urbančeva hiša, ki stoji nasproti Frančiškanske cerkve. Najbolj znamenita stavba je nekdanja Ljubljanska posojilnica s pročeljem v barvah slovenske zastave. V smeri kolodvora stojijo še funkcionalistične palače Šubica in Zavarovalnica , ki jo je zasnoval Jože Plečnik.
Trubarjeva cesta je bila nekoč dom usnjarjev. Najbolj znana stavba je cerkev svetega Petra, ki so jo večkrat predelali.
Vegova ulica z znanim srednjeveškim valjastim obodom stolpa, ki izstopa iz linije hiš. Ulico je preurejal Jože Plečnik. Najbolj znana stavba je Univerza.
Gosposka ulica z znamenitimi palačami s svojim imenom nakazuje kateri prebivalci so jo naseljevali v preteklosti. V vogalni hiši je bila prva slovenska knjigarna. Sosednja Barbova palača sodi med najlepše primere baročne posvetne arhitekture v Ljubljani.