Evropski znak za EKO

Uporablja se neka roža iz zvezdic ali neka oznaka za tekstilije.

 Roža iz zvezdic je za 24 različnih produktov. Oznaka za tekstilije pa piše, da v tekstilu ni škodljivih substanc. Merila so izdelana glede na to, ali je spodnje oblačilo, ali za otroke, ali vrhnje.

  Roža EU pa se uporablja v vseh državah EU. Uporablja se za 24 različnih produktov, katerim so določili kriterije in za katere so lahko zaprosili. Tudi v Sloveniji je mogoče dobiti to oznako, če imajo proizvode takšne, ki v celotnem življenjskem krogu manj obremenjujejo življenje, kot drugi produkti iste vrste.

  Ti izdelki so: pomivalni, pralni stroji, hladilniki, žarnice, sesalci za prah, TV, PCji in laptopi, barve in laki za notranje prostore, žimnice, šamponi, talne obloge, leseno pohištvo, obutev, tekstilni proizvodi.

  Tudi turistične storitve lahko dobijo to oznako. To označbo lahko dobi tudi papir in sicer grafični in kopirni papir, ki je namenjen za pisanje, kopiranje in tiskanje, prav tako pa tudi papir za higienske namene (robčki, brisače, serveti). Za tiskarske barve tega ni možno dobiti.

  Ugotavlja se še možnost pridobitve za potiskan papir, knjige, itd. Tu se bo gledalo na vse (od papirja, tiskarskega procesa, barv ter možnosti recikliranja le tega).

  Za embalažni material pa ni kriterijev.

  Označba à roža EU: Če izpolnjujemo kriterije, dobimo ta znak. E na sredini je znak za Evropo, Ekologijo in okolje (enviroment). V EU pa je v uporabi od leta 1992, pri nas pa od leta 2004.

  Ekološki kriteriji, ki so pogoj za dodelitev EU znaka

  • zmanjšana poraba naravnih virov in energije,
  • zmanjšano onesnaževanje zraka, vode in tal,
  • zmanjšanje odpadkov (manjši stroški ravnanja z odpadki),
  • zmanjšanje hrupa,
  • ohranjanje ekosistemov.

EKO izdelek je izdelek, ki okolje obremenjuje manj, kot vsi ostali izdelki iste vrste.

V Sloveniji nam ta znak lahko dodeli ministrstvo za okolje, prostor in energijo. To dobimo, če naš izdelek izpolnjuje kriterije, ki so določeni. Pri nas je to mogoče dobiti s 1. 5. 2004.

  Če podjetje dobi to označbo, da to na svoje izdelke, ponavadi na embalažo.