Stres in otroci

STRES IN OTROCI

 

 

Mnogo situacij v otrokovem življenju je samoumevnih in normalnih. Nekaterih situacij pa se žal ne da predvidevati. Težave se pričnejo takrat, ko se običajen stres spremeni v preveliko količino stresa oziroma v negativen stres. Takrat otroci začnejo doživljati stisko. Dva najpogostejša pokazatelja, da je otrok pod stresom sta spremembe v vedenju ter nazadovanje v razvoju.

Ko je otrok pod stresom se bo razjokal in bo postal agresiven. Njegovo vedenje bo drugačno kot je običajno, pritoževal se bo nad šolo, imel določene strahove in nočne more. Lahko se pojavijo težave s pozornostjo in koncentracijo ter se mu posledično tudi poslabša učni uspeh.

Reakcija na stres lahko vključuje tudi umik ter občutek neljubljenosti. Nekateri ne želijo hoditi v šolo in sklepati prijateljstva z vrstniki. Pogosto so v skrbeh za prihodnost. Prav tako se velikokrat pritožujejo nad glavoboli, bolečinah v trebuhu, pogosto imajo težave s spanjem, izgubo apetita, pogosto jih tišči na stranišče.

Reakcije in odzivi na stres se spreminjajo z otrokovim razvojem, sposobnostjo obvladovanja, časom trajanja stresa, intenzivnostjo stresa ter podpore družine in prijateljev. Vsak otrok na posamezno situacijo reagira drugače.