Kako s pomočjo gibanja zmanjšati stres?

Posameznikom, ki se želijo naučiti uspešno nadzirati, strokovnjaki priporočajo, da poskrbijo za dovolj gibanja, dovolj spanja, zagotovijo naj si socialno podporo bližnjih in naj se nikar ne umikajo v osamo. Pomembni so tudi različni konjički, ob katerih se posameznik sprosti. Gibanje je zagotovo eden od najbolj učinkovitih načinov premagovanja oziroma zmanjševanja stresa. Poleg tega z rednim gibanjem poskrbimo tudi za splošno dobro počutje in večjo samozavest.
 Z rednim gibanjem na primer močno zmanjšamo možnost nastanka številnih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak in sladkorna bolezen. Poleg tega nas gibanje ohranja vitalne in čile. Stres je postal naša realnost, ki jo moramo sprejeti, hkrati pa je pomembno, da se zavedamo, da je stres mogoče zmanjšati in da ni treba, da prevzame nadzor nad našim življenjem in nam uničuje zdravje. Gibanje je zelo preprost način, ki nam pomaga, da se sprostimo. Pri ljudeh, ki so pogosto pod stresom, se sprošča veliko hormona adrenalina, ki pa v velikih količinah lahko zelo škoduje našemu zdravju. Ljudje, ki se redno gibajo, imajo močnejši imunski sistem in zato redkeje zbolijo. Če pa se že zgodi, da zbolijo, pa bolezen pri njih traja krajši čas in se ne izrazi v tako hudi obliki. Zaradi gibanja so naše misli bolj jasne, več imamo energije, smo bolj ustvarjalni in optimistično gledamo na svet. 
Številne okoliščine, ki sicer povzročajo stres, zaznavamo kot manj ogrožajoče in jih pogosteje vidimo kot novo priložnost ne pa kot potencialno oviro, ki nam greni življenje in nas spravlja v obup. Še posebej priporočljivo je gibanje v naravi, saj že samo naravno okolje na nas deluje pomirjujoče in nam pomaga zmanjšati stres. Kadar čutite, da ste napeti in doživljate stres, bo dovolj že sprehod v bližnji gozd, kjer se boste nadihali svežega zraka in zbistrili svoje misli – življenje bo takoj lepše.