Spletno gostovanje

Veliko časa preživite na spletu? Ste prisotni na socialnih omrežjih? Zakaj se ne bi predstavili tudi z lastno spletno stranjo… Če se vam ideja zdi zanimiva, boste morali registrirati svojo domeno, prav tako pa boste morali zakupiti spletno gostovanje. Seveda ni nujno, da na spletni strani predstavite ravno sebe – morda bi radi predstavili enega izmed priljubljenih hobijev, svoje podjetje ali pa bi postavili kar spletno trgovino in se preizkusili v prodaji prek spleta. Od vaših potreb oziroma želja pa je odvisno, za kakšno spletno gostovanje se boste odločili. Obstajajo namreč ne le različni paketi, ki določajo število gostujočih domen, velikost strežniškega prostora, mesečni prenos podatkov ipd., temveč obstajajo tudi različne oblike gostovanja. Najpogostejše so tri – predstavljamo vam jih v nadaljevanju.
Najbolj osnovno je deljeno spletno gostovanje, kar pa ne pomeni, da je najslabše. Pravzaprav je v večini primerov najboljša izbira, saj povsem zadostuje največjemu delu spletnih uporabnikov. Pri deljenem spletnem gostovanju si strežnik deli več uporabnikov, vendar pa so kapacitete, ki pripadajo posameznemu uporabniku, povsem ločene. Tako ne prihaja do motenj, vsak točno ve, koliko prostora mu pripada (to določajo paketi gostovanja), ker pa gre za osnoven tip spletnega gostovanja, je cena storitve daleč najbolj ugodna.
Posebna vrsta deljenega gostovanja je reseller gostovanje (nadaljnja prodaja prostora), kjer naročnik zakupljen prostor na strežniku oddaja končnim naročnikom. Tega tipa spletnega gostovanja se največkrat poslužujejo podjetja, ki izdelujejo spletne strani, saj svojim strankam tako lahko ponudijo celovito storitev na enem mestu. Ta podjetja lahko prek nadzorne plošče ustvarjajo poljubne pakete, prirejene vsakemu naročniku posebej. Tudi naročniki imajo dostop do svojih nadzornih plošč, prek katerih urejajo domene in spletno gostovanje. Kar je pri reseller gostovanju še potrebno omeniti, je to, da podjetja, ki pri ponudniku gostovanja zakupijo storitev, lahko ustvarjajo dobiček, saj končnim naročnikom sami postavljajo cene.
Naprednejša oblika storitve je VPS gostovanje (Virtual Private Server), kjer naročnik dobi del fizičnega strežnika samo zase. Nanj lahko naloži poljubno strežniško opremo in si tako strežnik povsem prilagodi. Za ta tip gostovanja se največkrat odločajo srednja in večja podjetja ter spletni mojstri, ki želijo gostovati zahtevne spletne strani ali posebne aplikacije. VPS spletno gostovanje je precej dražje od deljenega, zavedati pa se je potrebno tudi, da je namestitev strežniške opreme z vsemi nastavitvami odvisna od naročnika, zato mora ta posedovati potrebno znanje. Sicer tudi ponudnik gostovanja lahko poskrbi za namestitev in vzdrževanje strežnika, vendar je storitev potrebno doplačati.