Spletno bivališče naj ima več vhodov – in čim manj izhodov

Najpreprostejša kombinacija, ki jo ponavadi podjetja zahtevajo, ko naročajo novo spletno stran je, da naj bo slednja narejena tako, da jo bodo lahko sami urejali, in pa da bo vidna na iskalnikih. Da jo bodo torej ljudje našli.
A časi, ko je bilo to relativno preprosto so že nekaj let za nami. Spletnih strani je mnogo in res si je težko predstavljati, da bi neko podjetje, ki si šele postavlja novo spletno stran, slednjo uspelo po naravni poti že takoj zriniti na prvo mesto ali prvo stran zadetkov. To ne gre. Z optimizacijo se to sicer da, vendar je potrebno vedeti, da slednja pomeni nek srednjeročni napor v to, da mi aktivno pospešimo “razpoznavnost” in popularnost spletne strani na internetu. Oz. da vsaj iskalnike prepričamo, da je popularna. A tisti, ki imajo takšne instantne zahteve se pogosto ne zavedajo, koliko je pravzaprav že drugih podobnih podjetij in spletnih strani, ki so že uvrščeni na prvih mestih in straneh. Tudi oni si prizadevajo za isto in tudi oni že nekaj let morda stalno krepijo svojo prisotnost na spletu.
Ali ni morda pretirano torej pričakovati, da bi lahko kar čez noč vsa ta podjetja prehiteli in se na pošten način umestili tako visoko? Žal ta stvar ni takšna, da bi jo lahko ugodno “kupil” kot kilo štruce v trgovini za znano ceno in znan rezultat vnaprej. Do določene mere je to sicer možno – vendar je zagotovilo ponavadi podano lahko le z neko verjetnostjo. To pa pomeni, da se morda rezultat ne bo uresničil – in zato ne smemo biti jezni, saj je bila dodana klavzula verjetnosti.
Druga možnost je  To je dejansko edina bližnjica, ki lahko deluje. A tudi slednje je postalo do določene mere zasičeno – in ne deluje več tako uspešno kot je še nedolgo tega. Še nekaj let nazaj, so le nekateri prepoznali prednosti tovrstnega oglaševanja in tudi želi dobre rezultate zanj. Zdaj pa se je slednje relativno podražalo – in dobičkonosnost takšnega oglaševanja ni vedno pozitivna, sploh pa ne samoumevna.
A pred leti, ko je bilo to še poceni, je mnogo ljudi le zamahnilo z roko. In zdaj ti isti ljudje, ko so končno prepoznali prednosti tovrstnega oglaševanja, slednje naročajo in pričakujejo takšne rezultate, kot so bili realni pred nekaj leti.
Zdaj je situacija drugačna – iskati je potrebno nove oglaševalske poti in medije – in jih vedno znova preverjati – podobno kot v “starih časih”. Druge možnosti ni. Hkrati pa se je potrebno zavedati, da iskalniki še zdaleč (in hkrati zopet) niso več edina spletna možnost, ki obstaja.