Slovenska zibka

Zibelka “Kiara”
SLOVENSKA ZIBKA ZA ANGLEŠKI DVOR
18.07.2013
 
Inovatorka Erika Drobnič je letos združila moči z družinskim podjetjem Pohištvo Potočnik, Steklarno Hrastnik, arhitektom Julijanom Krapežem, oblikovalko Irmo Vončina, etnologinjo Anjo Likar in podjetjem Vitapur. Rezultat je nov model njene prejšnje ideje – večfunkcijske zibelke.
 

Primerek zibelke bo Slovenija podarila za rojstvo prvega otroka princa Williama in vojvodinje Catherine. Ustvarjalci pa bodo ob tej priložnosti podarili še dve dodatni zibelki za družini, ki si sami nakupa ne bi mogli privoščiti. V Sloveniji preko Botrstva mladi družini, v Angliji pa preko East Anglia’s Children’s Hospices. S to gesto želijo tudi pokazati, da je  pomembna vsaka mamica in da je vsaka mamica kraljica oz. vsak otrok, ki se rodi, enako pomemben in spoštovan. Ker pa so v tem času razvili tudi povsem novo otroško sobico, bodo kasneje, predvideno v enem do dveh mesecev, tema dvema ustanovama podarili tudi sobici.Erika Drobnič je skupaj s svojim možem Bojanom Drobničem v sodelovanju s slovenskimi partnerji izdelala zibelko, ki bo ob rojstvu prestolonaslednika podarjena angleškemu dvoru. V projektu so sodelovali Pohištvo Potočnik, ki je izdelalo leseni del zibelke z vrhunskim mizarskim znanjem. Ker pa so želeli, da je zibelka drugačna, so k projektu povabila tudi Steklarno Hrastnik, kjer so ročno  izdelali steklene dodatke iz najčistejšega stekla na svetu. Kraljevski zibelki, pa so dodali še slovensko  tradicijo s čipko in posteljnino iz bombaža gospe Irme Vončina. Pri oblikovanju zibelke je pomagal arhitekt Julijan Krapež in oblikovalec iz Steklarne Hrastnik Grega Likar. Etnologinja Anja Likar je izbrala simbole, ki združujejo slovenski srček z angleško rožo. Podjetje Vitapur je naredilo unikatno ležišče iz kakovostnega materiala lateks in kraljevsko mehko svileno posteljnino, iz najfinejše svile. Vsi povabljeni proizvajalci veljajo za vrhunske v Sloveniji in svetu.

»Ker se je v tem času, od kar  proizvajamo zibelko, le-ta izkazala kot izvirna in uporabna staršem, sem lani, ob vesti, da britanski dvor pričakuje dojenčka, dobila idejo o podaritvi naše zibelke, ki je drugačna od obstoječih zibelk na trgu« je povedala o začetku projekta Erika Drobnič.

Zibelko za dvor je bila oblikovana povsem na novo, v timu je aktivno, 6 mesecev sodelovalo 8 posameznikov. Tako so v zibelko združili les, steklo in čipko, tri elemente, ki so značilni za Slovenijo. Simbole, ki so jih uporabili, tako v čipki, kot v steklu, so črpali delno iz grba dvora in delno iz Slovenskih simbolov, kar pomeni, da smo združili rožo(Anglija) z našim srcem. Zibelko so poimenovali Kiara LOVE, Kiara je blagovna znamka zibelke, dodali smo ji LOVE-SLOVENIJA.

V času nastajanja se je njena podoba dvakrat spremenila. Prvič iz zelo abstraktne in izrazito umetniške v malo bolj praktično in uporabno. Vendar, kljub zahtevni izvedbi in dizajnu, ki je bil umetniško delo sodelujočega oblikovalca in arhitekta, jim oblika še vedno ni dala miru. Tako so odpravili na Primorsko, k svetovno priznanemu slovenskemu oblikovalcu, g. Oskarju Kogoju. Nesebičen in direkten nasvet, ki so ga pri njemu dobili, so odnesla s seboj v Žabnico in nastala je nova zibelka Kiara Love. Preprosta in uporabna, prav taka, primerna za vsakega dojenčka, za zapleteno umetnost in nenaravnimi, hladni materiali pa bo kasneje, v življenju še dosti časa. Dojenček pa naj bo obkrožen s preprostostjo, izvirnostjo, mehkobo in toplino.

Zibelka, ki jo podarjajo,  je narejena iz zdravilnega lesa breze, katerega so za zibelke uporabljali že od nekdaj. S svojo aromatsko posebnostjo dojenčka pomirja in varuje. Vse skupaj oblečeno v plemeniti avtohtoni les javorja rebraša, na površinski obdelavi z oljem, pa zibelki daje svetlobo. Kot dodatek na les, vrhunsko steklo iz Steklarne Hrastnik, ki velja za najčistejšega na svetu, izdelano ročno. Nenavadna kombinacija, ki zibelko obogati preko pričakovanj. Čipka, močna in prepoznavna kulturna dediščina naše domovine, v njej so spali že naši kralji. Kot simbol slovenstva, je v čipki srce, kot simbol Britanije,  pa roža izvita iz grba britanskega dvora. Nežna belina bombaža in čipke Love, združeni v otroško posteljnino, daje malčku nežnost, plemenitost in vrednost, ki z leti ne bo zbledela. Lesno kompozicijo tako dopolnjujejo stekleni in čipkasti elementi, vrhunski materiali, ki so  bogastvo Slovenije. To je kraljeva zibelka iz Slovenije.

Za to priložnost so naredili še dve dodatni zibelki, ki jih bomo podarili družinam, ki si tega same ne bi mogle privoščiti. V Sloveniji bodo zibelko podarili preko Botrstva, v Angliji pa preko East Anglia’s Children’s Hospices.” S to gesto želimo tudi pokazati, da je za nas pomembna vsaka mamica in, da je vsaka mamica kraljica oz. vsak otrok, ki se rodi, enako pomemben in spoštovan” je povedala Erika Drobnič. “V tem času smo razvili tudi povsem novo otroško sobico, ki jo bomo čez enega do dveh mesecev tudi podarili  dvema ustanovama”, je še dodala Erika Drobnič.

Sodelovanje med udeleženci projekta  pa s tem še ni končano. S podobnimi sodelovanji želijo nadaljevati, ker na takšen način lahko vsi sodelujoči uspešnejše in lažje nastopajo na tujih trgih.