Eko oznake

EKO OZNAKE PROIZVAJALCEV

To so znaki proizvajalcev samih, ki jih nihče višji ne preverja. To daje malo manjše zaupanje, ampak še vedno boljše kot nič.

  Proizvajalci marsikdaj sami dajo neke oznake na proizvode, za katere menijo, da so okolju prijazni. Tudi grafični preparati imajo te znake. Na primer eko pufer. To na pove, da ni nekih hlapnih organskih spojin, ali da jih je zelo malo. Druge države imajo tudi ekološko označevanje za tiskarske barve (Japonska, Avstralija, Honkong). Pri nas se bodo kmalu gledale tudi tiskarske barve.

  Energijske nalepke v državah EU

Na teh nalepkah smo obveščeni, kakšna je poraba energije. Kaže nam, kakšen porabnik energije je stvar. Energijska zvezda (Energy) izhaja iz Amerike in je na monitorjih največkrat.

  Oznaka CE – To je kratica francoske besede, ki pomeni Evropska skladnost. S to oznako na določenem proizvodu proizvajalec zagotavlja, da je proizvod nam varen, varen zdravju in ne škoduje okolju. Proizvod mora izpolnjevati zakonodajo EU na tem področju.

  ENEC oznaka nakazuje na to, da je proizvod narejen v skladu z EU varnostnimi standardi. Uporablja se za električne svetilke.

  Mednarodni EKO simboli na embalaži

Zaviti puščicipomeni, da se embalaža lahko reciklira. Izdelku se reče zelena pika. To je namenjeno embalaži. Zagotavlja, da se bo ta izdelek res recikliral. Da do tega pride, moramo pa to embalažo odvreči v ustrezen zabojnik. V Sloveniji pomeni, da je proizvajalec, uvoznik ali embaler vključen v sistem družbe SLOPAK za ravnanje z odpadno embalažo.

Puščice recycle à mobisova zanka ali človek, ki vrže papir v koš. V resnici je potrebno vreči v temu namenjen zabojnik. Ti znaki se pojavljajo na embalaži. Zanka izhaja iz Amerike in je mednarodna uporabna. Prvi krak pomeni, da se izdelek ločeno odlaga in zbira, druga da se reciklira in tretja, da se ponovno uporabi.

Črna mobisova zanka, kjer je notri številka, kar kaže percentažo, iz koliko procentov recilkata je izdelana recimo neka plastenka. Pomeni, da je izdelek že uporabljen. Lahko pa se spet ponovno reciklira. Zraven je še oznaka PP, kar pomeni da je iz polipropilena.

Oznaka na električni in elektronski opremi à pomeni, da te embalaže ne smemo metati v kontejnerje, ampak je potrebno počakati na kosovni odvoz.

Če je na embalaži znak za recikliranje, potem to pomeni, da je firma plačala neki firmi SLOPAK, da se ta embalaža reciklira. Plačano je za predelavo embalaže. Da bo pa šla v predelavo, pa je odvisno od nas, ker jo moramo dati v ustrezen zabojnik.

ZRAK

Zrak je eden od pogojev za življenje. Je zmes različnih plinov:

78,1 % dušik

20,0 % kisik

0,93 % žlahtnih plinov

0,03 % CO2

Vodne pare, prah, itd…


Onesnaževanje zraka je emisija v zrak. Je sproščanje škodljivih snovi, energije (hrupa, sevanja) v ozračje. To onesnaževanje povzroča, da se sestava plinov v zraku spreminja. Vsako odstopanje od prvotne sestave kaže na obremenjevanje zraka.

61 thoughts on “Eko oznake

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja