Registracija domene – ste jo že opravili?

Spletni naslov, na katerem se nahaja posamezna spletna stran, strokovno imenujemo domena. Če torej nekdo želi imeti lastno spletišče, bo moral najprej opraviti postopek, ki mu pravimo registracija domene, poleg tega pa bo moral zakupiti tudi prostor na strežniku. No, pravzaprav ni nujno, da ima lastno domeno in zakupljen strežniški prostor, saj obstaja tudi cela vrsta spletišč, ki na omogočajo postavitev spletnega mesta ali bloga na poddomeni. Vendar pa takšna rešitev še zdaleč ni optimalna, če pa se želimo iti nek resen posel, pa sploh ne pride v poštev.
Kaj pomeni registracija domene? Gre za to, da prek omenjenega postopka pridemo do lastne domene, npr. spletnastran.si, spletnomesto.com ali spletisce.net. In kako to storimo? Najprej moramo poiskati registrarja – podjetje, ki se ukvarja z registracijo domen. Ta je lahko domači ali tuji ponudnik, povsem od nas pa je odvisno, za katerega se bomo odločili. Registracija domene v tujini je smiselna predvsem takrat, ko si želimo znižati stroške, tehnična podpora pa nam ne pomeni veliko. Vendar je potrebno opozoriti, da si je vsekakor pametno zagotoviti odzivno in prijazno podporo, nič tudi ne škodi, če je v domačem jeziku. Predvsem za začetnike je priporočljivo, da registracijo domene opravijo pri domačem ponudniku.
Če je želja registracija domene s končnico .si, pa tako ali tako ni kaj dosti za razmišljati. Preglejmo nekaj večjih slovenskih ponudnikov, se za enega odločimo, nato pa kar na njihovi spletni strani registrirajmo svojo domeno. Priporočimo vam lahko ponudnika  , saj so njihove cene zelo ugodne, podpora pa odzivna in vedno pripravljena pomagati.
Sama registracija domene nam ne bo vzela veliko časa, mnogo več pa bo po vsej verjetnosti vzela izbira imena domene, saj je zelo veliko število domen že registriranih (niso več na voljo). Odločimo se za ime, ki gre hitro v ušesa, ni predolgo, in če je le možno, naj ne vsebuje minusov ter šumnikov. Izogibanje šumnikom je pomembno predvsem zaradi tega, ker veliko spletnih uporabnikov še ni navajenih na domene s šumniki, možne pa so tudi težave s pošiljanjem in prejemanjem e-pošte, vezane na domeno.