Energijsko varčne hiše – nove in ne tako nove

Varčevati je potrebno, pravijo naši državniki. A to vedo tudi že ljudje sami – in eden izmed ukrepov, ki najbolj lahko vpliva na družinski proračun je ravno strošek ogrevanja. Bodisi da gre za kurilno olje, plin, drva ali elektriko – se vsak odstotek manjše porabe dosti pozna, saj je za toplotno ogrevanje potrebno vsako leto nameniti kar nekaj sredstev.
Osnova  hiše pa je sestavljena iz dveh delov. Na eni strani je potrebno modro izbrati način ogrevanja. Peč mora biti učinkovita, izgorevanje kar najboljše, da bi ne bilo izgub že na tej točki. S tem ponavadi niti ni večjih težav. Sicer res obstajajo občutne razlike med različnimi tehnologijami in proizvajalci, pa vendar s tem ni toliko preglavic. Drugi del, ki omogoča energijsko varčno hišo pa je ta, da je slednja zelo dobro toplotno izolirana, da ima torej kakovostno izolacijo, oz. da sta njena fasada in streha – kot njen zunanji sloj – takšni, da prepuščata čim manj toplote ven v okolico.
Ta del pa je tisti, ki je bil v preteklih desetletjih, zaradi relativno poceni ogrevanja in pomanjkljivo razvite tehnologije in premalo zavedanja pri ljudih, podcenjen in zanemarjan. Šele v zadnjem desetletju pa pridobiva področje izolacije novogradenj in obstoječih hiš in drugih bivališč večjo težo. Kaj torej storiti, da bi si zmanšjali stroške in nenazadnje tudi povečali udobje bivanja?
Ne malo je namreč tudi primerov, ko je zelo neprijetno imeti v hiši tudi odvečno vlago, ki povzroča tudi plesen na zidovih in druge neprijetnosti. Za prijetno prezračeno hišo, s suhimi zidovi in dobro izolacijo je namreč najbolje izbrati fasado in streho, ki nima le zelo dobrih koeficientov toplotne prevodnosti, temveč, ki je tudi narejena iz naravnih materialov, ki so človeku in okolju prijazni. Nenazadnje v tako izoliranem stanovanju oz. hiši živimo kar dolgo in pomembno je, da si namenimo primerno kakovostno bivanje. Če ne zase namreč, za koga potem?